Verdens Bedste Boller!

Jeps, kort og godt: Verdens Bedste Boller (eller “Bløde Fødselsdagsboller”)!

Jeg har en temmelig stor familie, så når vi holder fødselsdag herhjemme bliver vi hurtigt en 20-stykker med de nærmeste (der skal klemmes ind i den lille 3V´er), og da mit køkken ikke er blandt de nominerede til “Københavns Største”, kan det hurtigt blive noget rod hvis jeg kaster mig ud i større kogekunst til 20. Derfor bliver der ofte inviteret til “Lagkage og Boller”. Og tro mig, jeg har bagt mange boller i mit liv! Det var dog først for et par år siden, at jeg fandt opskriften her på nettet. Jeg kan ikke huske hvor, så jeg kan ikke engang give “opfinderen” credit for den (men jeg har også lavet diverse justeringer selv, så det ville måske også være forkert…).

Anyway! Med opskriften her laver man boller, der er så gode, at det ville være en skam ikke at dele den med jer!

Ingredienser: 50 g. gær,  2 dl . vand, 3 dl. mælk, 100 g. smør, 50 g. sukker, ½ tsk groft salt, 1 æg, ca. 900 g. hvedemel. Plus 1 æg til pensling.

Og så i gang: Bland vand og mælk i en gryde og lun det. Hæld det i en skål og opløs gæren deri (pas på at væsken ikke er for varm, så mister gæren sin hævende virkning). Smelt smørret og lad det køle ned. Tilsæt smørret og de øvrige ingredienser, start med 2/3 af melet. Tilsæt herefter mel til god konsistens, du behøver ikke at bruge det hele. Dejen skal være glat uden at klæbe. Læg et klæde over skålen og lad dejen hæve 30 minutter et lunt sted.

Ælt dejen igennem og form den til boller. Jeg laver omkring 32 boller af en portion dej, men man kan sagtens lave boller der er dobbelt så store, hvis de f.eks. skal bruges i madpakken. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, dæk dem til med et rent klæde (f.eks. viskestykke) og lad dem hæve i yderligere 30 minutter.

Bollerne pensles med æg og bages ved 210 grader på midterste rille i ovnen i 10-15 minutter. Med varmluftsovn bages ved 200 grader. Hold øje med bollerne og tag dem ud når de er gyldne på toppen. Læg dem med det samme på en rist og lad dem køle af; eller server dem straks lune og lækre;) Er velegnede til frysning.

Bon appetit mes chers amis!

38 kommentarer til “Verdens Bedste Boller!”

   1. var så lidt 🙂 så bare byt lidt af melet ud med det 🙂 børnene i den børnehave hvor jeg arbejder elsker de boller 🙂

 1. De er bare gode! Har bagt dem 2 gange nu til familien! De er nemme og også rigtig gode hvis man langtidshævning! De blev kanon store! Tak ! 🙂

   1. Det var så lidt Line men den er nu dejlig, og skal bage den igen i dag! og jeg er 14 og bager til mor far og lillebror, så den er også lige til, meget nem og gode boller 🙂

 2. Tænker at prøve din opskrift til min søns fødselsdag, men da jeg er lidt tidspresset op til tænker jeg at bage dem nogle dage inden. Hvordan bliver de når de har været frosset ned? Bliver de tørre når de bliver varmet op igen?

  1. Hej Molena.
   Jeg plejer selv at lave dobbelt portion – og så fryse halvdelen ned. Når jeg bager dem første gang, tager jeg dem ud lige når de er færdige, så de kun er let gyldne på toppen. Når jeg så skal bruge de frosne, sørger jeg for at de er helt optøede inden de lunes igen. Jeg ved ikke om det er “tricket” der gør det – men jeg syntes ikke de bliver tørre på den måde 😉

 3. tak for fin opskrift. Byttede lidt rundt, så jeg smeltede smørret og afkølede det med mælk og vand, som jeg så opløste gære i. Fin håndvarm temperatur.

 4. Rigtig god opskrift! 🙂 jeg valgte at tilføje kardemomme og vanilje sukker så de smager rigtig dejligt til aftenskaffen 🙂

  1. Jeg plejer at lave en bageplade med store boller (gode med smør og syltetøj), og en plade med små boller (som ungerne får med i madpakken eller til turen i bilen). Omkring 25 boller i total (og varierende størrelse 😉 ).

 5. Har lige lavet bollerne,de skal med i dagplejen. Det er de bedste bløde boller jeg har lavet…
  Tak for opskriften, har ledt længe efter de bedste boller 😀

 6. Utrolig lækre boller. Den flotteste konsistens. Selv efter en tur i fryseren. Det eneste lille minus er måske at de er lidt neutrale i smagen. Men det kan man jo regulere med en gang pålæg. De går som – ahem, ja – varmt brød 🙂

  1. Haha, ja varmt brød skal man ikke kimse af Kim 😉 Jeg plejer at give dem en halv teskefuld ekstra salt, hvis de skal bruges til pålæg og madpakke (og så ellers bytte lidt mel ud med rugmel, hvis min smavittighed skal snydes til at tro at de er sunde 😀 ).

 7. Fantastisk opskrift. Jeg havde en portion liggende i fryseren som jeg varmerede i 5 min på 200 grader varmluft (optøet selvfølgelig) Og de er som jeg lige har bagt dem

  1. Tak Maria 🙂 Ja, de er super-gode til fryser (mon ikke smørret skal have lidt tak for at de bliver som friskbagte efter en tur i ovnene – så tæller vi ikke kalorier, hihi :D).

 8. Tak for den gode opskrift på boller. De bedste jeg har bagt. Er på vej til fødselsdag, hvor mit bidrag er de gode boller og brun lagkage.

 9. Jeg er enkemand og nybegynder. Jeg bager lækre boller til fryseren, og giver dem 3-4 min.i microovnen ved 270 watt. De bliver super.

 10. Hejsa allesammen

  Tænker at bage disse boller til min datters føs’dags i børnehaven. Kan man lade dejen stå og hæve natten over i køleskabet, og i så fald skal de så hæve noget inden de smides ind køleren? Håber i kan hjælpe:)

  Mvh. Frank

  1. Hej Frank.
   Jeg må indrømme, at jeg ikke kendte svaret. Men jeg fandt dette på kvalimad.dk :
   “Hævetid
   Gær trives bedst ved kropstemperatur. Ca. 37 grader. Så går hævningen stærkt. Ved den temperatur fordobles antallet af gærceller ca. hver 2. time. Det er ikke en fordel at hæve ved den temperatur. Gæret kan godt lide det, men brødet bliver dårligere. De enzymer der trækker sukkeret ud af melet skal have mest mulig tid til at virke. Noget af det bedste brød får man faktisk ved at lade det hæve et stykke tid i køleskabet. Bland det fx om aftenen med kun lidt gær, og lad det stå i køleskabet natten over. Tag det så ud og lad det hæve til dobbelt størrelse. Det udvikler en masse komplekse smagsmolekyler.
   Hvis der er blandet sukker, mælk, fedt osv. i en dej, vil det meste af smagen komme fra de tilsatte ingredienser. Så er det en fordel at holde hævetiden så kort som muligt. Det er typisk i kager der er tilsat den slags. Der ønsker man alligevel ikke en luftig og sej krumme fuld af bobler.
   Det er generelt altid en meget dårlig idé at hæve brød ved en højere temperatur end stuetemperatur på 18-22 grader. Skal du bage på varme sommerdage så prøv at planlægge det så du kan lave noget af hævningen i køleskabet.”
   Tillykke med din datters fødselsdag og god fornøjelse med bolle-bagningen 😉

 11. Hej. Vil bare sige, at jeg fandt den her opskrift tilbage i 2016, da jeg var i New York og var desperat efter klassiske boller til min fødselsdag. Siden er de blevet bagt MANGE gange og er stadig et lige stort hit – især hos mig. Tusind tak for en perfekt opskrift.

  1. Hej Sofie
   Tusind tak for de søde ord. Det er bare en opskrift man ikke kan gå galt i byen med. Håber vores olde olde olde-børn bager dem om hundrede år 😀

   1. Ja, den er fantastisk- har lige bagt dem til forældrekaffe i vuggestuen, endnu en gang et kæmpe hit!

Any comments on this issue?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s