11 ting du ikke bør gøre som nybagt mor.

1: Udskyde søvnen til senere. Nogle forældre er så heldige, at de får en lille syvsover, der fra “day one” sover 4 timer i træk og sover igennem fra 3. måned. Det sker for ca. 1 ud af 100… Så snup en lur når baby sover – også selvom opvasken må vente!

2: Spise jordbær og mørk chokolade. Seriøst! Det går lige i mælken (så det gælder altså kun hvis du ammer). En fantastisk fødselsdag en solrig dag i juni, med picnic i haven og hele familien samlet,  gik helt i smadder, da baby græd i 3 timer i træk. Non-stop. Og jeg havde spist jordbær aftenen før.

3: Forvente at du kan gå på restaurant og spise. Det går bare ikke. Noget rod med amning og bleskift, og du kan være temmelig sikker på at baby beslutter sig for at tage en tudetur 2 minutter inde i forretten. Med barn nummer 2 havde jeg lært lektien: første restaurant-besøg måtte vente til et lille års tid efter fødslen.

4: Købe for meget tøj til baby. De fleste får en del tøj forærende, andre arver og mange har tøj gemt fra storebror/søster. Men ved 1. barn kan man godt have en tendens til bare ikke at kunne stå for alt det nuttede baby-tøj, og så gløder Dankortet. Og baby kan bruge tøjet i nøjagtigt 14 dage, så inden du får det nyindkøbte tøj vasket, brugt og vasket igen, så er fristen nærmest udløbet og man må rykke en størrelse op. Vær ikke sippet, brug gerne arve-tøj og gem pengene til senere. Når først baby er fyldt et år, kan tøjet snildt holde i et halvt års tid, og så kan det bedre betale sig at investere i “luksus”-tøj til den lille.

5: Føle at du skal leve op til noget. Hverken derhjemme eller i mødregruppen. Ja, det roder. Og vasketøjskurven er ved at eksplodere. Køleskabet er gabende tomt (køb ind på nettet, de leverer næste dag til døren!) og nullermændene are having a ball! -Det er helt ok at spise takeaway 3 dage i træk og tage imod mødregruppen med Kohbergs boller på bordet (og nej, der SKAL ikke være boller på bordet, frugt er også helt fint).

6: Være for høflig. Det kan godt være, at det lyder hårdt, men hvis du bare ikke orker at se bedsteforældrene i dag, så sig det! De har selv haft babyer i huset engang og husker sikkert hvordan det var. Det samme gælder selvfølgelig også resten af familien og venner. Vil du ikke have at fremmede rører ved baby (“nej, du må ikke stikke hovedet ned i barnevognen, HUN SOVER!!”), så giv klar besked. Det kan godt være at reaktionen ikke altid er positiv (de vil det jo bare godt), men du er mor her og det er dine grænser der skal respekteres. Basta!

7: Glemme kæresten/manden. Baby baby baby. Selvfølgelig er fokus dér, men har du husket at kysse farmand i dag? Nulre ham lidt i nakken og fortælle ham at du elsker ham? Måske han bliver så glad at han syntes du skal have en ekstra omgang fod-massage inden I skal i seng og sove (win-win).

8: Glemme storebror og storesøster. Ikke alle nyfødte har større søskende, og hvis de har, er der heller ikke de store chancer for at de ligefrem bliver glemt. Jalousi er en helt naturlig del af det at blive store-bror/søster. Selvom baby er sød og dejlig, skal opmærksomheden pludselig deles og det er ikke altid nemt. Husk en stund hver dag, hvor det bare er jer to sammen (under madlavning, i badekarret, med godnathistorien…) og husk at den store også har brug for at få at vide, at han/hun også er sød og dejlig.

9: Glemme veninderne. De bør være der for dig. Også selvom du ikke lige har det store overskud. Men tag dem ikke for givet. Husk at lade dem vide at du værdsætter dem og deres besøg og fleksibilitet, nu hvor du må sætte baby i førsteposition. Gælder selvfølgelig også familien.

10: Glemme dig selv. Du er helt sikkert den, der har mest brug for forkælelse lige nu! Mangel på søvn, stabile baderutiner og tid til make-up og manicure, kan få enhver nybagt mor til at føle sig som en ophængt karklud. Har du  mulighed for at få baby passet i et par timer, så und dig selv en god massage (lad bare børnepengene betale!). Er det svært at være væk fra baby, så få far, mormor, veninde, onkel eller lignende til at trille en tur med barnevognen i nærheden, mens du er hos frisøren. Så kan du altid lige holde en lille pause, hvis baby får brug for en mælketår (men forbered gerne frisøren på det inden I starter klipningen). Du skal selvfølgelig også have en lækker ny bluse (måske amme-model?), et par gode og smarte sko (til turene med barnevognen) og en naturlig velduftende olie til kroppen, så du dufter dejligt, nu hvor du skal holde lidt tilbage med parfumen. Og kæresten/manden bør ikke klage over dine skønheds-krav, han nyder også godt af din ny-vundne “skønhed” (du er jo skøn under alle omstændigheder, men vi kvinder er jo lidt forfængelige, så det er bare om at passe på dig selv). 

11: Være for stolt til at bede om hjælp. Det værste der kan ske er at du får et nej. Og det bedste, at du får en hjælpende hånd. “Tager du en liter mælk med?”, “Gider du hente storebror i dag på fritten?”, “Vil du kigge forbi og se efter baby, så jeg kan tage et langt bad?” og mere i den dur. Som nybagt mor vil man så gerne vise at man kan det hele – også med en baby – men det kan man ikke. Sådan er det bare. Acceptér det og brug dem du har i nærheden til at hjælpe dig igennem de første hårde måneder. Så har du også mere overskud til at nyde jeres nye lille mirakel.

Ovenstående er skrevet ud fra egne erfaringer. Nogle er måske enige, andre ikke. Kom gerne med dit bedste råd som kommentar!

2 kommentarer til “11 ting du ikke bør gøre som nybagt mor.”

  1. Flot Line! Jeg er meget enig i dit meget velskrevede indlæg, men jeg tror også, at det er rigtig svært at efterleve. Men godt du giver os alle et lille spark bag i og samtidig roser os for at være kvinder. Du er skøn Line! Tak for dig!

    1. Tak tak for de fine roser! Hvor er du sød! Ja, det er let at være (bag-)klog, men på den anden side er det også godt at dele sine erfaringer hvis man har mulighed for det. Og her kan folk jo frit vælge hvad de kan bruge og hvad der skal over højre skulder…

Any comments on this issue?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s